Tour de central europe dag 1

Stockholm till Budapest via Cityterminalen, Skavsta & Bratislava

Vaknade såklart tidigt på resdagen, 05:18 sa det P I N G  lyckades dock somna om & vakna ytterligare några ggr & vid 8 släpade jag mig upp. Ringde GEF för att kolla att hon var på G (vilket hon var) Efter att ha läst Aftonbladet på nätet & blivit påmind om att det är buss-strejk kommer jag på att det är omöjligt att få ta på en taxi. Tänk tänk tänk..... PL som älskar mig djupt & innerligt vill säkerligen vara den räddande ängelen, så jag messar honom. (han svarar inte, men jag är envis & ringer & väcker honom)

Packningen var jag nästan klar med igår kväll, så jag svänger ihop det sista, äter lite, städar av köket & gör mig i ordning. PL är för en gångs skull för tidig, vi lastar in min skit (2 väskor & en klotkartong innehållande 4 bowlingklot & vägandes styvt 30 kilo) och rullar mot GEF

Jag ringer GEF & meddelar att vi åkt lite tidgare än beräknat & får ett vrång svar "jag kommer vara i tid" (vi hade sagt 10:30) GEF var lite ofärdig med sitt packande etc & ogillade kraftigt att jag snodde några av hennes värdefulla packminuter.
Jag & PL stannar & köper en glass & sladdrar lite skit, då kommer ett sms från GEF "du kan komma in & ta ut soporna" (istället för att sitta utanför & vänta alltså) Väl hos GEF så tar jag såklart ut soporna (som den närmast perfekta exmake jag är) Vi lastar in GEF & hennes väska (9,4 kilo, kom igen, TVÅ veckor å en tjej packar 9,4 kilo.. jag fattar inte ett skit)  

På vägen in till stan tar vi sen centralbron, jag har glömt bort att de renoverar den & det tar liiite väl mkt tid, PL säger att vi kommer hinna & jag litar såklart på denna utomordentligt välordnade unga man. 10:48 glider vi in på stationen (vår flygbuss går 11:00) schwung upp med alla väskor på en vagn, GEF springer i förväg för att köpa biljetter. Väl uppe på cityterminalen så är det skitlång kö för att köpa biljett,  en galen kvinna står & vrålar som en babian i ena kassan, men vi hinner både köpa biljett & komma med bussen.

Flygbuss till Skavsta är inte så spännande så den struntar jag i att berätta om. Väl på Skavsta så kontrollväger vi väskorna, min 13,5 & GEFs 9,4 (som jag redan avslöjat) Tjejen i incheckningen frågar om det är en golfbag som jag betalat extra för, jag pekar på en låda med 4 bowlingklot vägandes 30 kilo. Hon rycker på axlarna & säger "tja, det kan man ju också checka in" Allt frid & fröjd, lunch för 270 spänn (inklusive dagens första pilsner) sved en smula. (Sved? Det var ju f-n jag som betalade! /GEF) (kvaliteten på ev tillägg gjorda av GEF kan jag tyvärr inte svara för, klagomål framförs direkt till henne på [email protected]

Genom säkerhetskontrollen utan problem, av nån anledning så pep jag inte, jag har tidigare varit övertygad om att jag svalt en ståldank, eftersom jag ALLTID piper trots att jag strippat av mig i princip alla kläder. GEF shoppade några böcker & jag ställde mig så snällt & köade till flyget, Swoosch sa det & sen var vi på planet. Flyg med Ryanair är inte så spännande, så det skippar vi (GEF sov sig genom nästan hela flighten & jag sov halva)

Att kliva av ett svinkallt plan & kliva ut i 30+ stekande sol är såklart jävligt najs, men samtidigt rätt skumt, i ett ögonblick så går man från sval till bastuvarm. (Jeans & luvtröja var eventuellt inte det mest intelligenta sättet att klä sig)  Bagagebandsystemet på Bratislava International Airport var inte heller det smartaste, ty de skickade upp planets bagage på TVÅ band, vi sprang som tettingar fram & tbx (dock så kom faktiskt vårt bagage på samma band)  Ett mindre problem uppkom då det kostade pengar att få loss en kärra & vi inte hade några mynt & ingen kunde växla. Jag lyckades dock blidka en säkerhetssnubbe & han petade upp en vagn åt me totally for free :D   

Väl ute så spanar jag efter en taxibil som av nån anledning ska få mig att tro att jag inte kommer bli lurad. Jag kollade på bilarna för att se om nått växelnummer var vanligare förekommande än nått annat... 22222 nått fanns det rätt mkt bilar från, så vi hoppade in där & åkte till bowlinghallen för att lämna av mina grejjer. Vi blev säkerligen lurade.....

Hallen ligger i en stor & fräsch galleria, när vi kommer in så är bland det första jag ser en Restaurang som heter R O B I N S O N   tackar tackar tänkte jag, här är det omen som talar till min fördel. När vi hittat hallen så såg den helt bommad ut, som tur var så hade jag fel, vi knatade in & jag presenterade mig & mitt ärende. På knagglig engelska förklarade killarna att det var no probs att dumpa grejjerna där medans vi trailade ner till Budapest, vips så var jag av med 30 kilo bowlingklot samt ytterligare en väska (jag var dessutom klok nog att byta till shorts) Killarna var mkt vänliga & hjälpte oss med instruktioner om hur man tog bussen till centralstationen (vill ogärna bli uppkörd av en taxichaffis 2 ggr samma eftermiddag)
Eftersom allt gått så fort så har vi lite tid över, så vi sätter oss på första bästa restaurang & tar nått att dricka... och vad för restaurang ligger utanför bowlinghallen.. jo en S K O T S K  P U B, men för helvete, hur många fler omen ska visa sig?  
Lokal pilsner är bra skit & vi sitter där & degar en stund (2 pils länge)
Jag fotar lite, både på den Skotska puben samt utanför Robinson-restuarangen, men då kommer nån jävla säkerhetssnubbe farande & börjar peta på min kamera. Nonono no photo, sen pekar han på GEF & säger att jag kan fota henne. Man kan befria länder från Stalinism, men det verkar fan inte som om stalinismen går ur människan så fort som man kanske önskar.

Promenix genom gallerian, upp en våning & sen ut på en bro för att komma till bussen, mkt väl utfört biljettköp av mig (i en cool biljettautomat som jag blev väldigt fascinerad av)  4 stop & sen är vi på en rätt sorglig tågstation i hederlig Stalinistisk stil.

Biljetter tur & retur Budapest kostar 16€ per person, HELT GALET BILLIGT, det är för fan näsan 3hs resa till ett annat land. (jag klagade dock inte)  GEF vill ha nått att äta, efter att ha sett hur de tillredde mackorna i en liten mackkiosk (typ 25gr smör per macka) så irrar vi oss upp till våning två & stationens restuarang. Den ser så satans tragisk ut, men den serverar Schnitzel & pommes, jag beställer men får svaret att köket är stängt *suck*  Det blir pilsner till mig & cola/chips till GEF (vi sitter som ute på taket & det är faktiskt rätt mysigt)

Tåget var lite sent, men håller hygglig standard (ren lyx jämför med Frikks & mitt tåg i Polen) Ett stort minus är dock så att jag just i skrivande stund blev snuvad på tågresans andra pils, ty buffetvagnen hade stängt.

Vi anländer Budapest Keleti på utsatt tid, stationen är en gammaldags hälftein innomhus/hälften utomhus, lite sliten med otroligt vacker. Hotellet har varnat mig för svartåkare som hänger vid stationen, så jag scoutar runt efter en bil från de två bolag han tipsar om. Såklart hittar jag ingen & såklart kommer en svartåkare & frågar var vi ska. Jag muttrar nått, men han står på sig & säger att han kör med fasta priser (hotellet hade angivit vad det "borde" kosta, så då kändes det tryggt)  Sagt & gjort så drar vi iväg, ca 15 minuter genom Budapest för att hitta vårt sk Hotell på en bakgata. Det ser riktigt muggigt ut om jag ska vara helt ärlig,  vi går in & checkar in, gubben i repan är trevlig & förklara på sin bästa engelska hur allt fungerar & var vi kan få oss en kvällsmacka. Vi dumpar in grejjerna på rummet som var betydligt bättre än jag trodde när jag stod utanför. AC, rummet luktar rent & det finns internet & en kyl. Vad mer kan man behöva ?

Vi luffsar sen ner till den lokala puben & beställer en pils & en varm macka, öl var fakiskt rätt B, men den slank såklart ner. Mackan var lite intressant, den smakade gott om än lite salt, men konsistensen på den så kallade "skinkan" var hmm minst sagt suspekt. GEF gav upp efter halva då hon fick förnimmelsen av kattmat

tbx till hotellet, lugna ner ACn lite & släcka lamporna, bäst man är utvilad för nästa dags äventyr

Ps Bilder kommer om nån dag eller så, måste bara fixa & dona lite med dem & klura ut hur fan jag gör
Pps  Ev stav/skrivfel kan jag inte lastas för, då jag inte har en fungerande stavningskontroll i mitt Word

Kommentarer
Postat av: Engla

Bra att resan gick smärtfritt till.. Jag piskar också för bilder. Budapest ska ju vara så vackert?

2008-07-02 @ 18:20:16
URL: http://grafenbergs.wordpress.com
Postat av: sixten

intresant. Jag hoppas endå på lite kort snart =P

2008-07-02 @ 19:30:10
URL: http://knarkarkatt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0